Most egy szakmai, de mégis személyesebb élményt, tapasztalatot szeretnék megosztani veletek. Körülbelül két éve jár hozzám egy kislány már csak laterális  S, ZS, CS hangzókkal. Már mindent próbáltunk, rengeteg artikulációs gyakorlatot végeztünk, palacsintanyelv tökéletes, fújásban ő a bajnok, de rettentően elkeseredett. Sehogy nem akart sikerülni az a tiszta S hang. El is engedtük egy időre, hisz úgyis volt még min dolgoznunk.

Nem olyan rég olvastam néhány ötletet egy amerikai logopédusnál, hogy ő hogy javítja a lateralitást. Igaz, hogy más a nyelv és máshogy képzik a hangokat, de gondoltam egy próbát megér. A technikájának az alapja, hogy kezdetben sokáig csak T hangot ejtet a gyerkőccel. Nyitott szájjal és fogsorral, majd zárt fogsorral, de nyitott szájjal, amikor már tökéletes a hangzó ejtése, a T után közvetlenül fújást kér. Ugyancsak nyitott, majd zárt fogsorral. Csináltuk is szorgalmasan. Megbeszéltük a kislánnyal, hogy most csak az autós hangra kell koncentrálni és a fújásra, ami már profin megy neki. Mert persze iszonyúan rástresszelt arra a fránya vonathangra. Gyakoroltuk a nyitott fogsoros T-H hangkapcsolatot. Amikor zártuk a fogsort, meglepően tapasztaltuk, hogy ez már nagyon kezd hasonlítani egy helyes CS hangra, pláne, ha kerekítette hozzá a száját is. Végül megkértem, hogy próbáljon a T után S hangot mondani rögtön. ÉÉÉS láss csodát sikerült! Nagyon büszke voltam/vagyok rá, hogy nem adta fel és végig próbálkozott és csinálta, amit kértem. Ő is nagyon örült, este büszkén mutatta meg a szüleinek is a szép vonathangot.

Biztos vannak, akiknek most nem mondtam újdonságot, de hátha valaki tud profitálni az én tapasztalatomból. Persze fiatal vagyok, sokat kell még tanulnom, de ezért igyekszem mindent meg is tenni 🙂
Nagyon együtt tudok örülni a gyerekekkel a sikerüknek és olyan jó érzés, amikor egy régi nehézségen sikerül átlendülnünk.

Fejleszt(Ő)