Vagyis sorrend. Egyből azt mondjuk, hogy „hát persze!”. Vajon csak az iskolától az olvasás és írás tanulása során?

Nyilván nem 🙂

A gyerekek már nagyon korán találkoznak – tudattalanul- a sorrenddel. Hiszen alapvetően fogantatástól is egy meghatározott sorrendben történik a fejlődés. Ez később sincs másként. A kisgyermek hamar megtanulja, hogy előbb eszik aztán játszik. Előbb kezet mos, aztán eszik.

Ahogy egyre idősebb a gyermek, annál több sorrenddel ismerkedik meg már tudatosan. Ezek mind megalapozzák a tanulást, az élethez való alkalmazkodást. Érdemes a mindennapi rutinba is beépíteni ezeket, hogy először, utána, végül. Így nem fog a gyermeknek kihívást jelenteni már az óvodában sem a sorrendi szabályok betartása.

Szakmai nyelven a sorrendet szerialitásnak nevezzük. Három fajtáját különböztetjük meg: auditív, vizuális, motoros. Mindegyik fontos, most a vizuális szerialitásról fogok pár gondolatot írni.

Mit is jelent a vizuális szerialitás?

A látott elemek sorrendjének felismerése, feldolgozása, majd kivitelezése (a sorozat megismétlése).

E terület elmaradását az olvasás, írás során ismerik fel leggyakrabban. Például, amikor a gyermek azt írja vagy olvassa, hogy 32 a 23 helyett, vagy vajrú a varjú helyett.

A biztos téri tájékozódás alapja a síkbelinek. Így természetesen a síkbeli sorozat alkotást, követést a térbeli előzi meg. Vagyis, amikor már biztosan megy a tárgyak, majd képek sorrendbe helyezése, akkor várhatjuk el a gyermektől, hogy rajzában, írásában is képes legyen a sorozatokat felismerni, kiegészíteni vagy megalkotni.

A vizuális észlelés során a színt, formát, méretet, később a betűket, számokat különböztetik meg a gyermekek. Az előbbiekkel már egyszerűbb (vagy bonyolultabb) sorozatokat is lehet alkotni.

Azt még fontos kiemelnem, hogy nem egyedül a sorrend felel a pontos olvasásért. Ugyanúgy fontos ismerni és jól használni a viszonyszavakat (alatta, felette, mellette stb.).

A vizuális szerialitás gyakorlására alkottuk meg Ildivel (Frenna Creations) a Húsvéti fürkészőt. Ne tévesszen meg senkit a cím, húsvét után is használható!

Válasszon a gyermek egy kártyát. Rejtsd el (Te felnőtt) a képeket a „fűben”. Miután megtalálta a gyermek, tegye sorba a képeket a kártyán lévő sorozat szerint. Nehezítésképpen a kártya elvétele után emlékezetből is kirakhatja a sorrendet.

Hogy hogyan készíthető el és hogyan játszható, azt az Instagram posztomban megnézhetitek.

Innen pedig letölthetitek a játékot.

Jó mókát!

Julcsi