Sokaktól hallom, hogy a gyermekük nem érdeklődik a mese iránt. Valóban, van akit nem érdekel, hiszen felnőttként sem vagyunk egyformák. Azonban nagyon sok múlik azon is, hogy hogyan adjuk elő azt a mesét. Mert bizony nem elég csupán (zárt szájjal) felolvasni. Érdemes előadni azt a mesét, így szórakoztatóbbá tenni, a gyermek figyelmét fenntartani és őt magát is a részesévé tenni a mesének.

Az életkornak megfelelő meseválasztás ugyancsak rendkívül fontos!

Jöjjön 5 tipp a mese „előadáshoz”:

  1. Változtasd a hangodat a szereplőknek megfelelően! Természetesen a lassabb tempójú, jól artikulált olvasás alapvető. Ezen kívül játszunk a hangunkkal. A kígyó legyen „sziszegősebb”, a medve „brummogósabb” hangú.
  2. Olvasd a mondatot majdnem végig és az egyértelmű végződést várd a gyermektől! Várj 2-3 másodpercet, lehetőséget adva arra, hogy ő fejezze a mondatot. Csak akkor, ha ismeri a gyermek a mesét vagy nagyon egyértelmű a mondat befejezése (pl. a főszereplő neve az utolsó szó)
  3. Túlozd el a reakciókat! Egy meseolvasás sose legyen csak egy monoton tevékenység. Ha leesik valami a mesében, annak legyen nagy hangja, ha fáj valamije a szereplőnek, akkor az „JAJJ, NAGYON FÁJ!!”
  4. Kérj segítséget a gyermekedtől! A gyerekek nagyon szeretnek segíteni a felnőtteknek. Segítsen a lapozásban vagy segítsen megkeresni az elbújt cicát az oldalon, mert csak akkor tudunk lapozni.
  5. Felejtsd el a történteket! Miután már felolvastál egy részt a meséből, kérdezz vissza, hogy mi is történt, mert te bizony elfelejtetted.

Készítettem egy kis vizuális emlékeztetőt is. Töltsd le, nyomtasd ki és tedd ki az ajtóra. Válassz ki mindig 1-2 tippet és csak azokat alkalmazd a mese”előadásakor” 😉

Julcsi