Most olvastam a PediaStaff honlapján egy kutatást. Bár az eredeti cikk régebbi, de gondoltam megosztom Veletek.
A Yale School of Medicine kutatói felfedezték, hogy hogyan mérhető az autizmus spektrum zavar kialakulásának kockázata. A mielőbbi felismeréssel lehetővé válik a korai diagnózis és a zavar kezelése. A rizikótényezőket a placentában kell keresni.

Kép forrása: YaleNews

A kutatásban 117 méhlepényt vizsgáltak meg, a veszélyeztetett családokban már egy vagy több autista gyermek született. A kontrollcsoportban 100 placenta vett részt, azonos földrajzi területről. A veszélyeztetett csoportban 15 trophoblast zárványt találtak, miközben a kontroll placentáknál kettőnél többet nem találtak. Kliman kutató kijelentette, hogy a méhlepényben 4 vagy több trophoblast zárvány 96,7 %-os valószínűséggel jósolja be a csecsemő veszélyeztetettségét az autizmus spektrum zavarra.
A cikk, még arról is beszámol, hogy az Egyesült Államokban évente 50 gyermekből 1-nél diagnosztizálnak autizmus spektrum zavart, a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint. A diagnosztizálás azonban csak 3-4 vagy annál idősebb korban történik meg, addigra pedig lezárulnak azok a fejlődési szakaszok, amelyekben az esedékes fejlesztés, beavatkozás a legjobb eredményt produkálná. Az agy az első életévben a legszenzitívebb, ekkor lehet a legeredményesebben fejleszteni.

Az eredeti cikket itt olvashatjátok.
A trophoblast (görög eredetű): magzatot körülvevő, az anyai vérrel nagy felületen kapcsolatban álló speciális tápláló-védő szövet, amely védi a magzatot az anyai limfociták és immunglobulinokkal szemben (innen)