Napjaink jellemzője, hogy egyre nagyobb szerepe van a számítógépnek, az okostelefonoknak, tableteknek. Egyre több gyerektől hallom, hogy hazatérve az óvodából, iskolából, kikapcsolódásként számítógépezik vagy tabletezik. Úgy gondolom, hogy munkám során tekintettel kell legyek ezekre a változásokra. A gyermekeket minél jobban kell motiválnom, akár számítógépes programok használatával is. Íme néhány hasznos program:

 Hallástréning
A Hallástréning (Interaktív hallás- és beszédészlelési terápia az interneten keresztül) egy regisztráció után ingyenesen letölthető program. Eredetileg hallássérültek számára készítették, de megkésett/akadályozott fejlődésű gyermekek logopédiai terápiájában, illetve általában a logopédiai terápiában jól használható. A teljes program több helyszín és szituáció zajait tartalmazza. Az auditív ingert vizuális is segíti. Játékosan és sokszínű feladatokkal fejleszti a gyermekek hallási figyelmét és észlelését.
Egy-egy helyszín több feladatot tartalmaz, pl. a nappali:
·         „Mi adhat hangot?”
·          „Melyik tárgy hangját hallod?”,
·         „Kattints, ha hallod?”,
·         „Keresd meg, aminek hangja van!”,
·         „Miről van szó?”, körülírások és tárgyak párosítása
Ami kissé zavar a programban, hogy internethez kötött és a szoftver elindulásakor végig kell hallgatni a használati utasítást, nem lehet ugrani. Az utóbbit meg lehet szokni, azonban az internethez kötöttség sokszor nehezíti a használatát. Letölthető: http://berber.tmit.bme.hu/item/indexhtm_hu.php

Olvasás és írás magyarul applikáció


Ez a telefonra vagy tabletre kifejlesztett oktatójáték három feladatot tartalmaz, amellyel a gyermekek gyakorolhatják a szavak írását és olvasását. Először egy kép jelenik meg, alá pedig a kép nevének betűi összekeverve, ezt kell a játékosnak helyes sorrendbe tenni. Második feladat, hogy több kép közül kell kiválasztani azt, amelyikhez a megjelenített szó tartozik. Végül az összes szó megjelenik a hozzá tartozó képpel együtt, így a gyermekek szókincsüket is bővíthetik. A szavak hosszúsága állítható és a program több mint 250 szót tartalmaz. Könnyen elérhető program, amely nagyon motiváló hatású a gyerkőcök számára.
Ingyenesen letölthető:
Szörnyek háza
Ez az ugyancsak androidra kifejlesztett program egy mesét mesél, de nem akárhogyan! Ezt a történetet kifejezetten tabletre készítette a MOME TechLab csapata. A mese Rendet Lenke lakásában kezdődik, ahol valamilyen furcsa módon mindig nagy a rendetlenség. A felelős ezért a kupiért három kis szörny, akiket a mesét hallgató gyerekeknek kell elkapniuk és visszairányítaniuk a lakásba. Igényes, gyönyörű grafikával készített mese, amelyben a gyerekek nem csak mesét hallgathatnak, hanem egy ügyességi, logikai játékban is részt kell venniük.

Ingyenesen letölthető a Google Play Store-ból: https://play.google.com/store/apps/details?id=air.hu.mome.szornyek&hl=hu 
Fejleszt(Ő)