Amint már említettem az előző posztomban, ettől a tanévtől kötelező a 3 évesek nyelvfejlődésének szűrése és szükség esetén terápiájuk. Mint minden terápiában itt is szükség van eszközre, talán még többre is, mivel pici gyermekekről van szó. Varázsolni kell 🙂 Ezért (is) fontosak a szép, színes, látványos játékok, könyvek, így kelthetjük fel a figyelmüket.
Tavaly ismerkedtem meg először Szabó Szilvia: Látogatás a beszéd birodalmába könyvvel. Most szeretném bemutatni Nektek és egyben egy kedves felkérésnek is eleget tennék.
Amint megkaptam elkezdtem nézegetni és örömmel láttam, hogy mennyire sok témát ölel fel. Mivel 3-7 éves korosztálynak szól, így olykor szelektálnom kell a képek használata során, mert persze nem ugyanazt várom el egy 7 évestől, mint egy 3-tól.

A kiadvány több, mint két évtizedes nyelvi késés terápiában szerzett tapasztalaton alapszik. A készítőnek célja volt, hogy ne csak szakemberek, hanem otthon a szülők is eredményesen használhassák. Grafikában, kivitelezésben nagyon szép, igényes, figyelemfelkeltő. A rajzok egyszerűek, letisztultak, így a lényeg nem vész el. Sok szempontból felhasználható. A szókincsfejlesztés és a grammatikailag egymásra épülő, illetve a nyelvi fejlődést figyelembe vevő, tartalom mellett vizuális észleléshez, szem-kéz koordináció fejlesztéséhez kapcsolódó feladatokat is találunk a kiadványban. A könyvben található tematika alapján mindig megtaláljuk azt a részt, amire éppen szükségünk van.
2016-ban jelent meg az első kiadás, majd olyan nagy sikert aratott, hogy a nyáron jelent meg a második kiadása.

Én töredelmesen bevallom, nem csak a könyvben leírt módon végezem a feladatokat. Egyik oldalát, amelyen a testrészek szerepeltek, kimásoltam, lelamináltam és felvágtam. Mivel ezt a témát dolgoztam fel a gyerekekkel, így gondoltam még interaktívabbá teszem a feladatot. Egyeztetni kellett, kitalálni melyikre gondolok, képkeresőztünk. A könyvben egyébként, minden melléklet megtalálható, de ha valaki egy picit másképp is felhasználná a kiadványt, akkor lehet a Szerző és a Kiadó készíthetne egy kiegészítő kártya csomagot is (de ez csak egy ötlet 🙂 ).
kutyus is befigyelt 🙂

Magán kiadásban jelent meg, de már egyre több helyen kapható. A szerző honlapján, a Betűbazárban, a Krasznárnál és már a Flaccus pedagógus könyvesboltban is. Egy jó színvonalú, sokrétűen felhasználható, szép, színes, hiánypótló könyvet kaptunk Szilviától és kiadójától. Jó szívvel ajánlom szülőknek és pedagógusoknak egyaránt, nem csak megkésett beszédfejlődés esetén!

Fejleszt(Ő)