Első bejegyzésemben szeretném bemutatni azokat a boltban kapható játékokat, amiket szívesen használok hasznossága miatt, valamint azért, mert eddigi tapasztalataim alapján, a gyerekek is nagyon szeretik. Ezek kifejezetten beszédfejlesztő eszközök. Lássuk is az elsőt:

1) Képes beszédlottó
Azt hiszem, hogy ez minden logopédus alapfelszerelését képeznie kell. Nagyban megkönnyíti a hangok automatizálását (nem kell éjszakákon át rajzolgatni 🙂 ) Rengeteg fajta módon lehet vele játszani, amit a hozzá tartozó „kisokos” szépen le is ír. Egy szó, mint száz: nagyon hasznos eszköz!

Itt beszerezhető: http://www.ntk.hu/cikk/ntkshop/83356

2) Tick Tack Bumm Junior
Személy szerint én a bombát szeretem belőle a legjobban. Csak a képzelet szab határt annak, hogy milyen szókincs aktivizálási gyakorlatot játszik vele az ember (egy bizonyos főfogalmi kategóriába tartozó szavakat, adott szótaggal kezdődő szavakat vagy tulajdonságokat gyűjtünk). A gyerekek pedig nagyon élvezik, hogy közben ketyeg a kezükben valami.
Természetesen képekkel együtt is szoktuk használni. Azonban most az ABC Dring társasjátékból ihletet merítve, készítek hozzá betűkártyákat. A játék lényege pedig az, hogy a játékos húz egy betű- és egy képkártyát. Ezután olyan szavakat kell gyűjtenie a képről, ami tartalmazza az adott hangot, illetve ugye betűt.

http://www.arukereso.hu/tarsasjatek-c3805/djeco/abc-dring-p120226446/

3) Bla Bla Bla társasjáték
Szókincsfejlesztésre, aktivizálásra kiváló társasjáték. A csomag tartalmaz 240 kártyát és egy dobókockát. A dobókocka általi dobásod dönti el, hogy hogy alakul a játék. Ha könyvet dobunk, mesélni kell, ha tyúk-tojást, akkor asszociálunk, ha pedig mosolygós arcot, akkor ki kell választani, a kezedben lévő kártyák közül, ami a legjobban illik hozzád. Nagyon vicces, szórakoztató játék! Ajánlom mindenkinek!

http://www.okosjatek.hu/Bla_bla_bla_djeco

4) Hedbanz
Magyarul: Ki vagyok én?
Vicces rajzokat ábrázoló kártyák, fejpántok, egy homokóra és néhány segítőkérdéseket tartalmazó kártya van a csomagban. A gyerekek nagyon élvezik, főleg, ha ők választhatják ki, hogy én mi legyek 🙂 Sok gyereknél azonban azt vettem észre, hogy nem tud kérdezni, ekkor térünk át a barkóbára. Ilyenkor én kérdezek (ezzel is példát állítok eléjük) és ők igennel vagy nemmel felelnek. Nagyon aranyosak, mert sokszor segítő információkat is elkotyognak, hogy biztosan kitaláljam.

http://www.argep.hu/trend/HEDB/Hedbanz.html

5) ABC Dring
Fentebb már írtam róla néhány szót. Tehát szavakat kell gyűjteni a négy darab (az eredeti játékismertető szerint) szituáció-kártyáról. A betűkártyát a többi mellé kell tenni, és csomagban lévő csengőre kell rácsapni, ha valaki talál egy olyan szót, ami a felfordított kártyák bármelyikén, az adott betűvel kezdődik. Ilyenkor azé lesz a betűkártya, aki kimondta a helyes szót. A játékot az nyeri, aki összegyűjt 10 betűkártyát, de ezt is természetesen mi variálhatjuk.

http://www.kopefajatek.hu/bolt/djeco-jatekok/abc-dring-dj08484.html

Első körben ezek jutottak eszembe, de tervezek még további játékbemutatókat is!
Addig is jó szórakozást!


Fejleszt(Ő)