A szem-kéz koordinációs fejlesztési ötletek után következzen a vizuomotoros területek fejlesztése. Már olvashattátok, hogy mi a különbség a kettő között, az előbbi összetettebb feladat.
A jól működő vizuomotoros integráció által a gyermek képes formák másolására különböző feladatokban, legyen szó betűkről, számokról vagy alakzatokról. Nagyon fontos, hogy külön-külön is foglalkozzunk a vizuális és a motoros területek fejlesztésével.
A vizuomotoros koordináció alapelvei a fejlesztés során:

  • Először nagy felületen dolgozzunk (táblán, tükrön borotvahabbal, homokban, háztartási csomagolópapíron), talán ez a legfontosabb! Kezdetben nem kell ceruzát, filcet használnia a gyermeknek. Használja az ujját, hogy érzékelje az anyagokat, tapasztalatot szerezzen és kedvet kapjon a későbbiekben a papír-ceruza feladatokhoz is. 
  • A konkrét feladatoknál mindig legyen egy kezdőpont, a köröknél a szokásos 2 óránál kezdjük, hogy a gyerkőc megszokja ezt a vonalvezetést, ami a későbbi betűírásnál is hasznos lesz számára (o, c, a, g betűk esetében). 
  • Segítsük a gyermeket verbális utasításokkal és ritmusos mondókákkal arra vonatkozólag, honnan kell indulnia és merre tart, hogy még jobban bevésődjön a tudatába a mozdulat.
  • Gyakoroltassuk sokat, mielőtt tovább lépnénk! Előbb másoltassunk, amikor az már megy, rajzolhatja ő maga is.
  • Sok gyakorlás után csukott szemmel is próbálkozzon. Hasznos információt ad számunkra arról, hogy az adott forma leképeződött-e vagy sem.
  • Csak akkor kezdhetjük használni a feladatlapokat, ha már a nagy méretű formákat is begyakorolta!
Egyszerű formák


Álló és fekvő egyenesekkel kezdjünk. Ezután a gyerekek elkezdenek hurkokat rajzolgatni, ami jó előkészítése a körnek.
Másoljon és rajzoltassunk spirálokat, ami szintén a kör ábrázolását készíti elő. Egyszerű és nagyszerű, ingyen letölthető feladatlapokat találunk a SEN Teacher oldalán, Természetesen előbb gyakoroltassuk nagy felületen, ne rögtön papír-ceruza szituációban!
A szögekkel rendelkező formák azért nehezebbek a gyermekeknek, mert van egy pont amikor meg kell állniuk és meg kell fordulniuk a ceruzával. Ugyanakkor azt is észlelniük kell, hogy hány oldalból áll az adott alakzat, amelyet nekik is meg kell rajzolniuk. De még mindig könnyebb egy téglalap megrajzolása egy háromszögnél, ahol nem csak álló és fekvő egyenesek vannak, hanem ferde egyenesek is.
Nagy segítség a gyereknek, ha háta mögé állunk és a kezét megfogva segítjük a rajzolását. Mindezt természetesen folyamatosan beszéddel kísérve!

Diagonál vonalak és ferde egyenesek


Ahogy említettem a háromszög rajzolása nehéz, ráadásul nem csak egy, hanem rögtön két ferde egyenesből áll. Jó, ha előbb sok-sok ferde vonalat rajzoltatunk, hogy szokják a diagonált. Gyakoroltassunk X, + jeleket, illetve rajzolhatnak sok fenyőfát is /// és \ vonalakból. A fenyő rajzolása azért is jó, mert láthatjuk, hogy a vonalak egymás mellett hogy helyezkednek el, mennyire biztosak, illetve a gyermeket is segíti. Ha a gyerkőc már használja az ollót, vágathatunk ki háromszögeket, hogy minél több oldalról támogassuk meg. Abban is segítség a vágás, hogy felismerjék hol kell megállni, megfordulni a forma helyes kivágásához. Ugyanakkor a csillag átrajzoltatása is jó opció.

Lusta nyolcas/fekvő nyolcas/végtelen jel


A lusta nyolcas nagyszerűen segíti (többek között) a ferde egyenesek rajzolását. Rendkívül jó vizuomotoros integrációs fejlesztési lehetőség. Dolgozzunk nagy felületen, úgy, hogy a gyermekkel szemben legyen álló helyzetben, tehát például egy táblán. Rajzoljunk egy pillangót vagy versenypályát, amit a gyerkőcnek többször át kell rajzolnia.

A jobb kezes gyermekek a jobb karika felső részén kezdjék az átírást, haladjanak lefelé, majd a kereszteződésen át a bal karikához. A bal kezes gyerekek a bal hurok csúcsán kezdjenek és haladjanak lefelé a diagonálba. Ha látjuk, hogy a gyermek még küzd, hogy a vonalon maradjon, gyakoroltassunk még vele álló, fekvő, ferde egyeneseket, attól függően melyik rész megy nehezebben.

Folyt. köv.!

Fejleszt(Ő)
Bejegyzésemet segítette OT Mom.