Nagyon érdekes tanulmányt olvastam nem rég. A Dél-Kaliforniai Egyetem BCI (Brain and Creativity Institute) kutatói felfedték a kapcsolatot arra vonatkozólag, hogy a klasszikus zene és a zenei utasítások hogyan hatnak a kisgyermekek agyi területeinek fejlődésére. Méghozzá azon agyterületeket fejlesztik, amik felelősek a nyelvfejlődésért, a beszédészlelésért és az olvasás elsajátításáért.
A 6-7 éves gyerekekkel végzett kutatás 2012-ben kezdődött és 2016-ig tartott. A tudósok egy 37 gyermekből álló csoport megfigyelésével végezték a kísérletet, két éven keresztül. Közülük 13-an zenei utasítást kaptak a Youth Orchestra Los Angeles Program-on keresztül, amely során minden héten hét órán keresztül gyakoroltak. A 37-ből 11 gyermeket egy foci programba írattak be, míg a másik 13 gyermek nem került be semmilyen edzésprogramba.
A kutatók összehasonlították a három csoportot, az alapján, hogy követték az agy elektromos tevékenységét, szkennelték az agyterületek változásait a viselkedések, tevékenységek során.
Az eredmények alátámasztották, hogy a zenei programban résztvevők auditív rendszere gyorsabb, mint a kontroll csoportban résztvevő társaikénál. A kutatás vezetője, Dr. Assal Habibi elmondta, hogy a zene stimulálja  az auditív rendszert és kapcsolatban áll az általános auditív észleléssel. Ez nélkülözhetetlen a nyelvfejlődés, az olvasás elsajátítás és a sikeres kommunikáció szempontjából.
Az eredeti cikk itt érhető el.

Fejleszt(Ő)