Mi is történik egy logopédiai szűrésen? Miért fontos? Kötelező? Mi történik akkor, ha a gyermek „fennakad” a rostán?

Rohamosan közeledik a tanév eleje. Ilyenkor mind a kisiskolások, mind az új ovisok izgatottan kezdik meg a szeptembert. A szülők pedig számos újdonsággal kerülnek szembe, rengeteg program, tennivaló és a családi menetrend összeegyeztetésével kell megbirkózniuk. Szülői értekezletek sora, ahol bemutatkoznak az óvó nénik, dajkák, esetleg az egyéb programok felelősei és a logopédusok is.
Igen, a logopédusok is, mert a 15/2013. (II. 26.) EMMI rendelet kimondja a 3 és 5 évesek számára kötelező logopédiai szűrés:

(3) *  A logopédiai ellátás keretében el kell végezni a harmadik és ötödik életévüket betöltött gyermekek beszéd- és nyelvi fejlettségének szűrését. A hároméveskori logopédiai szűrés a nyelvi fejlettségre (receptív és expresszív nyelv), az ötéveskori szűrés elsősorban a beszédartikulációra, illetve az írott nyelvi (írás és olvasás) készültségre irányul.

Hogy ez miért is jó? Mert a gyermekek nehézségeire, elmaradásaira hamarabb fény derül, így megelőzhetővé válnak a későbbi problémák.

Miből is áll a 3 évesek szűrése?

Képtalálat a következőre: „speech and language therapy 3 years”

Ebben a bejegyzésben összefoglaltam, hogy mit kell tudnia egy tipikusan fejlődő háromévesnek. A logopédusok általában a szülői értekezleten kiosztanak egy kérdőívet (KOFA – Kommunikatív Fejlődési Adattár), amelyet a szülőknek kell otthon kitölteniük, nyugodt körülmények között. Fontos, hogy figyelmesen, átgondoltan töltsék ki, hisz ebből ismerheti meg a szakember, hogy a kisgyermek hol tarthat a nyelvfejlődésben. A szülőknek egyszerűen be kell jelölniük, hogy melyek azok a szavak, mondatok, amelyeket a gyermekük már ténylegesen használ. Illetve mi az, amit ért már és néhány példát is kérünk tájékozódás szempontjából. A kérdőívhez a szakember rendelkezésére áll egy magyar gyermekcsoporttal készített, normatív adatgyűjtés alapján létrehozott, referenciaérték.

A kiértékelés után a logopédus tájékoztatást ad az eredményről, mely lehet tipikus nyelvi fejlettség vagy nyelvi késés. Szükség esetén a szűrésre épülő további vizsgálatok kiválasztása logopédusi kompetencia.

Mi a helyzet az 5 évesekkel?

Ahogy az a rendeletben is olvasható, ebben a korban elsősorban az artikulációt, valamint az iskola közeledte miatt, az olvasás, írás elsajátításához szükséges képességek megfelelő érettségét nézzük.

Képtalálat a következőre: „szól-e”

Budapesten a SZÓL-E? – Szűrőeljárás az óvodáskori logopédiai ellátáshoz című szűrést használjuk, de úgy tudom, hogy a vidéki intézményekben is egyre több helyen használják már. Csak logopédus veheti fel! Az említett eljárással szűrjük a beszéd- és nyelvi fejlettséget, mely által képet kapunk az artikuláció, a nyelvi megértés és produkció, valamint az olvasás és írás készültségről. A SZÓL-E? nem vizsgálati anyag! Csupán szűrőeljárás, ami irányt mutat az esetleges további vizsgálatok felé.

Remélem segítségetekre volt ez az összefoglalás, ha kérdésetek van, kommentben várom őket 🙂